petek, 15. februar 2013

Vrata


Okovje za vhodna vrata, torej kljuke, ključavnice, nasadila, kukala, samozapirala in podobno, je zaradi teže krila in protivlomnih zahtev masivnejše kot za notranja vrata, ključavnice so tri- ali pettočkovne z različnimi izvedbami radialnega ali aksialnega zaklepanja. Cilindrični vložek, varnostna veriga, prečna zapora, dodatna ključavnica in še kaj sicer povečajo varnost, vendar le, če so nameščeni na kakovostna vrata. Kakovostni varnostni elementi ne bodo zadržali vlomilcev, če bodo pod silo popustila sama vrata. Najboljša rešitev v starejših hišah ali stanovanjih je zamenjava starih vhodnih vrat s protivlomnimi, ki so najbolj učinkovit način preprečevanja vlomov.
Za boljšo protivlomno zaščito priporoča vrata s polnilom v krilu, ki potencialnemu vlomilcu kar najbolj oteži, če že ne prepreči prehod v notranje prostore hiše ali stanovanja. To pomeni, da so polnila čim bolj predeljena z vmesnimi stebrički, ki so v sredini ojačani z jeklenimi profili. Vgrajeni morajo biti protivlomni tečaji, ki onemogočajo dviganje vratnega krila pri zaprtih vratih.
Za bolj izpostavljena vrata priporoča namesto klasične večtočkovne varnostne ključavnice vgradnjo varnostne ključavnice z zapiralnimi kavlji, ki zagotavljajo večjo varnost oziroma zaščito pred vlomom. Poleg standardnega cilindričnega vložka in navadnih vratnih kljuk je dobro izbrati varnostno kljuko in cilinder, ki vlomilcu močno otežita delo.
»Vhodna vrata so samostojen funkcionalni in estetski element vsakega objekta, poleg tega mu dajejo poseben pečat,«. Ne glede na material po njegovih besedah velja, da morajo vhodna vrata zagotavljati stabilnost in predvsem varnost. Za nekatere modele vhodnih vrat iz PVC so denimo značilne med seboj povezane jeklene ojačitve, debele tri milimetre, ki jim zagotavljajo stabilnost, funkcionalnost in trajnost. Krilo je vpeto na podboj z masivnimi, tridimenzionalno nastavljivimi tečaji. Varnostna ključavnica z večkratnim zapiranjem zagotavlja varnost, na voljo pa je tudi oprema z dodatnim električnim odpiranjem, s samozapirali, tolkali, ročaji …

Preberite si še o mizarstvo, kuhinjah in še enkrat o kuhinjah. Tudi o kuhinjskih pultih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar